نامتعادل بودن هورمونها و بالا بودن سطح هورمون جنسی مردانه باعث تغییر عملکرد تخمدانها شده و میتواند باعث ایجاد کیستهای کوچک شود که PCO یا تنبلی تخمدان نامیده می شود. تخمدانها به صورت ماهانه تخمک گذاری دارند، به این صورت که یک فولیکول در تخمدان رشد میکند و هورمون تولید می کند و در نهایت از داخل فولیکول، تخمک آزاد می شود. اما در خانم هایی که اختلال تنبلی تخمدان دارند تخمدان مقدار زیادی فولیکول کوچک تولید می کند و تخمک گذاری ماهانه انجام نمی شود.
استفاده از قرص ضد بارداری باعث توقف تخمک گذاری و تنظیم سیکل ماهانه و همینطور هورمونهای زنانه میشوند، اما در مواردی که فرد تصمیم به بارداری داشته باشد از داروهای القا تخمک گذاری مانند متفورمین،کلومیفن، لتروزول و همچنین داروهای پروژسترونی مانند دوفاستون برای تنظیم پریود تجویز خواهد شد. داروی کاهنده هورمون مردانه مانند اسپیرونولاکتون همراه با پروژسترون از درمان های متداول دیگر هستند.
درمان کیست تخمدان بدون دارو نیز امکانپذیر است و میتوان با رعایت رژیم غذایی و کاهش وزن در بانوانی که شاخص توده بدنی درستی ندارند تنبلی تخمدان را از بین برد و یا حداقل کنترل کرد؛ چرا که عدم تعادل هورمونی، عادت ماهانه نامنظم و عواملی مثل ژنتیک، رژیم غذایی نادرست، چاقی و استرس طولانی مدت در ایجاد این نوع کیستها دخیل هستند. در زمان استرس زیاد، هورمون کورتیزول در خون بالا رفته و به نوبه خود سطح انسولین و آندروژن را افزایش میدهد. این سیکل معیوب موجب عدم تخمک گذاری و تنبلی تخمدان یا PCO خواهد شد.
دیدگاه خود را بنویسید